latinica  ћирилица
22/04/2015 |  16:05 | Autor: RTRS

Dodik se vratio u Banjaluku- Turska nije dozvolila prelet do Јermenije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio se u Banjaluku, nakon višečasovnog čekanja u Burgasu u Bugarskoj da nadležne institucije Turske odobre prelet aviona preko svoje teritorije na putu za Јermeniju. Predsjednik Srpske je ranije dobio dozvolu za prelet.

Dodik je na poziv predsednika Јeremenije Serža Sargsjana krenuo za Јerevan da bi prisustvovao obilježavanju stote godišnjice otomanskog genocida nad Јeremenima.
Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Јermenima od 1915. do 1917. godine. "Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svjetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Јermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik.

Јermenski državni radio javio je da je predsjednik RS Milorad Dodik čekao dva i po sata u Burgasu u Bugarskoj, jer turske nadležne institucije nisu dozvolile prelet turske teritorije avonu kojim je putovao na ceremoniju u Јerevan. Radio podsjeća da je Dodik na poziv predsjednika Јermenije trebalo da učestvuje na obilježavanju 100- godišnjice genocida nad Јermenima, te da je prije nekoliko dana u Parlament RS uputio prijedlog teksta rezolucije kojom se masovna ubistva Јermena 1915 kvalifikuju kao kao genocid.

Centralna manifestacija  povodom 100 godina od masovnih ubistava Јermena koja su počinili Turci trebalo bi da bude održana u petak na memorijalnom platou "Tsitsernakaberd" u Јerevanu. Genocid su do sada priznali Vladimir Putin, Fransoa Oland i lideri 20 država. Zapadne vlade kao što je britanska, kako pišu jermenski mediji, šalju na ceremoniju zvaničnike nižeg ranga, kako bi sabotirali manifestaciju.