latinica  ћирилица
22/04/2015 |  16:52 | Autor: Agencije

Pet "najmoćnijih" pasoša na svijetu

Šveđani su vlasnici "najmoćnijeg" pasoša na svijetu prema listi koju je napravila internetska platforma GoEuro.

Prilikom rangiranja država u obzir je uzimano više faktora, kao što je broj zemalja u koje vlasnici nekog pasoša mogu putovati bez viza, cijena pasoša, koliko treba da radite da biste mogli da priuštite pasoš vlastite države, te koliko godina pasoš važi.

Osim pasoša Švedske, sa pasošima Finske, Njemačke, Velike Britanije i SAD građani mogu putovati u 174 zemlje bez vize. Tih pet zemalja ujedno je i na prvih pet mjesta liste GoTravela.

Od nama najbližih zemalja, najuticajniji pasoš ima Slovenija koja je na 28. mjestu. Na ovoj listi od ukupno 51 zemlje nalazi se i Hrvatska koja je na 37. mjestu.

Kada se uporede cijene pasoša s brojem sati koliko je potrebno raditi da bi ga pojedinac sebi priuštio, najbolji su  Šveđani. Oni ga mogu "zaraditi" već nakon jednog sata rada, dok će Liberijcima za to trebati 278 sati rada.

Kada se gleda samo cijena, najskuplji je turski pasoš koji košta oko 450 KM, dok je najjeftiniji pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata koji košta oko 25 KM.

Avganistanci će provesti najviše vremena u redovima za vize, jer bez nje mogu putovati u samo 28 zemalja.

GoEuro je proveo i anketu - koji bi pasoš, osim svoje zemlje, željeli ispitanici da imaju. Najviše njih je poželjelo pasoš Velike Britanije, te SAD, Švajcarske, Njemačke, Kanade i Australije.

Navedeno je i nekoliko zanimljivosti. Tako Austrija svojim građanima dozvoljava da istovremeno posjeduju dva pasoša ove zemlje kako bi mogli zaobići određene restrikcije slobode kretanja kada putuju. Kanadski pasoš sadrži i grafičke prikaze koji su vidljivi samo pod ultraljubičastim svjetlom, što, pored estetike, doprinosi i sigurnosti. Na belgijskom pasošu svi natpisi su trojezični s tim da je na prvom mjestu onaj jezik koji vlasnik pasoša smatra maternjim.

Vjerovatno građane Bosne i Hercegovine ne čudi što se ne nalazi na ovoj listi?!