latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:19 | Autor: SRNA

Bugarski predsjednik u posjeti BiH

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev rekao je da će se ova zemlja zalagati za pomoć EU prema BiH u pretpristupnom procesu, kao i za omogućavanje dodatnih izvora finansiranja od evropskih institucija.
Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev - Foto: TANЈUG
Predsjednik Bugarske Rosen PlevnelievFoto: TANЈUG

Plevneliev je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH rekao da bi BiH i Bugarska uskoro trebalo da potpišu Memorandum o saradnji na putu priključenja BiH EU.

"Bugarska je prva nakon prošlogodišnjih poplava iskazala solidarnost prema BiH.
Ohrabrićemo naše kompanije da ulažu ovdje i sarađuju", poručio je Plevneliev na konferenciji za novinare i istakao da će Bugarska biti sa BiH u planiranju i ispunjenju uspješnih ekonomskih programa i projekata podržanih od EU.

Bugarski predsjednik je istakao da su mnoge bugarske kompanije zainteresovane za saradnju u bankarskom sektoru, u oblasti farmacije, kozmetike i uopšte kada je riječ o ulaganjima.

"Što prije trebamo potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i otvoriti vrata saradnje. Planiramo i zajedničke infrastrukturne i energetske projekte", naveo je Plevneliev.

On je istakao da je neophodan regionalni pristup u očuvanju bezbjednosti granica, te da samo ujedinjene zemlje Balkana mogu garantovati stabilnost.

"Članstvo u NATO i EU će stabilizovati zemlje zapadnog Balkana i poboljšati situaciju", ocijenio je Plevneviev, navodeći da Bugarska bez bilo kakvih rezervi podržava evropski put svih država Balkana, a da su EU integracije faktor stabilnosti država jugoistočne Evrope.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da BiH od Bugarske dobija punu podršku ovih dana kada pravi prve značajne iskorake na putu ka EU.

"U regionu Balkana, sve zemlje mogu biti jedni drugima od pomoći i samo tako umjesto sukoba napravićemo mjesto kompromisa i zajedničkog nastupa koji će donijeti investicije i perspektivu", istakao je Ivanić.

On je rekao da BiH očekuje da nakon provedenih reformi dobije finansijsku podršku od EU u budžetima, kao i da dobije jedan ozbiljan infrastrukturni projekt zahvaljujući EU.

"Očekujemo da nas Bugarska podrži u toj želji, kao i da pomogne da mesne proizvode preko Bugarske možemo izvoziti u Tursku", dodao je Ivanić.