latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:23 | Autor: Dojče vele

Njemački Bundestag o genocidu nad Јermenima

Nije sporno da su Turci masovno ubijali Јermene prije 100 godina. Ali, njemački parlament po prvi put to naziva genocidom. Za to je najviše zaslužan savezni predsjednik Јoahim Gauk, smatra Kristof Štrak, piše DW.
Bundestag - Foto: AP
BundestagFoto: AP

Njemački Bundestag će povodom 100. godišnjice genocida nad Јermenima govoriti o genocidu. Istina, ne u službenom naslovu podneska svih poslaničkih klubova, niti u prvim rečenicama. Ali, ipak će govoriti. A zapravo je već odavno trebalo pravim imenom nazvati sustavno ubijanje bespomoćnih ljudi. To ne znači osudu političkog djelovanja današnje Turske, koja se trenutno opet jako naglašeno osjeća nasljednicom Osmanskog carstva - ali to joj nameće moralnu odgovornost.

Podsticaj je dao papa Franjo

Značajno je za odlučnost parlamenta da su za novu raspravu o pojmu genocida zaslužna dva čovjeka: papa Franjo i njemački predsjednik Јoahim Gauk. Prije deset dana je poglavar Katoličke crkve u katedrali Svetog Petra slavio svetu misu s jermenskim katolicima. I govorio je o "genocidu", kao što je to učinio i Ivan Pavao Drugi i sam papa Franjo već 2013. Vođstvo u Ankari je to nazvalo "besmislicom", pozvalo ambasadora Vatikana da mu izrazi protest i povuklo svoga ambasadora iz Vatikana. Papa Franjo je to prihvatio opušteno. Ali, sve novine u Njemačkoj su pisale o tome i brojni parlamentarci su mislili: "Da, to je genocid. Papa je u pravu!"

Ali, zvanična njemačka linija, koja je dokumentovana u više vladinih konferencija za medije, ostala je kod nejasnih riječi koje su opisivale sve moguće, ali nisu govorile o "genocidu". Tako je bio zgodan slučaj (vjerovatno ne slučajnost) da su nekoliko dana kasnije crkve u Njemačkoj - i to sve crkve u Njemačkoj - najavile da će dan uoči 100. godišnjice i dan uoči predstojeće rasprave u Bundestagu održati ekumensko bogosluženje u Berlinu. Uključujući i kratki govor njemačkog predsjednika Gauka.