latinica  ћирилица
22/04/2015 |  17:25 | Autor: SRNA

Ambasador Kine u posjeti Prijedoru

Gradonačelnik Prijedora, Marko Pavić, rekao je danas da je s ambasadorom Kine u BiH, Dong Čunfengom, razgovarao o eventualnom finansiranju izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad i rekonstrukciji pruge Banjaluka-Prijedor-Dobrljin, jer su kineski investitori zainteresovani da ulažu u taj dio infrastrukture Srpske.
Marko Pavić sa ambasadorom Kine  Dong Čunfengom - Foto: SRNA
Marko Pavić sa ambasadorom Kine Dong ČunfengomFoto: SRNA

Pavić je izrazio zadovoljstvo što je predstavnik jedne od najvećih i najjačih zemalja svijeta boravio u Prijedoru sa kojim je razgovarao o tome šta i koliko kineski privrednici investiraju u ovom području i u BiH. Kako je naveo, razmijenjena su mišljenja i o mogućoj trgovinskoj, ekonomskoj i svakoj drugoj razmjeni između Kine i BiH, s akcentom na Prijedor.

- Delegacija Prijedora je još ranije dobila poziv da prisustvuje velikom privrednom sajmu kineske privrede u gradu Ningbo od 8. do 12. juna, na kojem će Prijedor, među 16 gradova jugoistočne Evrope, imati priliku da prikaže svoje potencijale za saradnju sa kineskim investitorima - rekao je Pavić.

Čunfeng je rekao da se upoznao o osnovnim karakteristikama razvoja Priedora koji smatra jednim od najstabilnijih gradova u BiH i regionu. Naveo je da će to biti činjenica koja će značajno doprinijeti privlačenju stranih investicija u ovu opštinu.

On je dodao da je inicijativa o saradnji sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope traje već tri godine i da se vide rezultati rada, a da je jedan od njih Termoelektrana u Stanarima.

- Predstavnici mnogih kineskih preduzeća došli su da razgovoraju s partnerima u BiH o saradnji i nastojaćemo da sa vlastima u BiH nastavimo saradnju, potpišemo nove ugovore i krenemo u njihovu realizaciju - istakao je Čunfeng.

On je dodao da će najavljeni sajam u Ningbou biti prilika da Prijedor ostvari komunikaciju sa kineskim gradovima i da traži šanse, oblasti i projekte za saradnju koji će donijeti uzajamnu korist.