latinica  ћирилица
22/04/2015 |  19:49 | Autor: RTRS

Banjaluka- Uručene nagrade zaslužnim ličnostima (VIDEO)

Banjaluka obilježava Dan grada i 70 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.
Svečana akademija povodom Dana grada - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom Dana gradaFoto: RTRS

Na svečanoj akademijom u Banskom dvoru, najzaslužnijim ličnostima, uručene su nagrade. Ključ grada pripao je najboljem svjetskom sportisti, Novaku Đokoviću. 

Banjaluka, danas jedan od najljepših gradova regiona, u periodu četvorogodišnje okupacije, izgledala je sasvim drugačije. Rade DŽajić, predsjednik SUBNOR-a Banjaluka, prisjeća se da je Banjaluka bila porušena, ali Banjalučani i omladina su uz veliki entuzijazam, za 10 dana preobrazili grad u novo ruho.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je na svečanoj akademiji da je među ključnim pitanjima infrastruktura, koja je pretprjela znatnu štetu u posljednjim poplavama, naglasivši da za sada grad nema sredstva da uništenu i devastiranu infrastrukturu dovede u prethodno stanje.

- Uradili smo projektnu dokumentaciju za ogroman broj projekata, kandidovali smo te projekte prema Fondu solidarnosti. Razumijemo poteškoće koje imaju taj fond i Vlada Srpske s obzirom na nedostatak sredstava, ali tražićemo i koristićemo svaku priliku da dođemo do novca - istakao je Gavranović.

Dodijeljena su priznanja i nagrade povodom Dana grada, a pročitana je i odluka Skupštine grada Banjaluka prema kojoj je nagrada "Ključ grada Banjaluka" sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" ove godine pripala prvom teniseru svijeta Novaku Đokoviću - kao poseban vid priznanja za humana djela.

Nagrada "Zlatni grb grada Banjaluka" uručena je Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

"Plaketa grada Banjaluka" uručena je muzičaru Momiru Nikiću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Udruženju porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" za izuzetna humana djela.

Dugogodišnjem radijskom spikeru i uredniku naše medijske kuće Milanu Hajdukoviću, uručena je nagrada za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i kulture, privredniku Marinku Umičeviću za izuzetna ostvarenja u oblasti privrede i humanosti i Udruženju "Mozaik prijateljstva" za izuzetna humana djela.

Nagrade grada Banjaluka mladima uručena je atletičarki Vladani Gavranović kao poseban vid priznanja za rad u oblasti sporta i fizičke kulture i za humani rad i inovatoru Radošu Budiši, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti stvaralaštva i inovacija.

Dan grada gradonačelniku i Banjalučanima čestitale su delegacije devet gradova.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je da je taj grad pobratim Banjaluke i da se prijateljske veze učvršćuju kroz razne vidove saradnje.

Ovogodišnje svečanosti počele su 1. aprila koncertom Državnog plesnog ansambla "Ruski kozaci" , a biće završene 30. aprila "Košarkaškim memorijalom Goran Krsmanović".