latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:23 | Autor: SRNA

Melburn: Zatvoren islamski centar "Al furkan"

U australijskom gradu Melburnu zatvoren je do daljeg islamski centar "Al furkan", na čijem je čelu Harum Mehičević, porijeklom iz BiH, saopšteno je iz tog centra.

Australijska policija je tokom prošlog vikenda uhapsila aktivne članove tog centra zbog planiranja terorističkog napada na komemorativne skupove povodom stogodišnjice iskrcavanja na Galipolju u Prvom svjetskom ratu.

Australijski zvaničnici kažu su uhapšeni bili saradnici Abdula Numana Hajdera, koji je bio simpatizer "Islamske države", a ubijen je prošle godine nakon što je napao policajce.

Za Hajdera je poznato da je dolazio u centar "Al furkan".

Centar je saopštio da zatvara svoja vrata, navodeći da je uzrok uznemiravanje od strane medija, policije i Vlade.

Australijski list "Dejli telegraF" pisao da je jedan od uhapšenih tinejdžer iz BiH, čije ime se ne može objaviti zbog strogih zakona. List navodi da se zna da je ovaj mladić podnio zahtjev za dobijanje pasoša prošle sedmice i da je često dolazio na skupove grupe "Al furkan".

Otac ovog mladića blisko je povezan sa Mehičevićem, pisao je list.

Nil Prakaš, poznatiji kao Abu Kaled al-Kambodi, koji je regrutovao džihadiste za "Islamsku državu", takođe je često bio u kontaktu sa članovima ove grupe preko društvenih mreža.

Obilježavanje dana iskrcavanja na Galipolje prije stotinu godina ili takozvani Dan ANZAK je podsjećanje na borce australijsko-novozelandskog kontingenta.

Ovaj praznik obilježava se u Australiji i Novom Zelandu 25. aprila.