latinica  ћирилица
23/04/2015 |  08:57 | Autor: Agencije

Hauman razočaran Armstrongom

Generalni direktor Svjetske anti-doping agencije (WADA) Dejvid Hauman razočaran je biciklistom Lensom Armstrongom.
Lens Armstrong - Foto: AP
Lens ArmstrongFoto: AP

Hauman je izjavio da je razočaran što se Armstrong nije izvinio zbog skupih i dugih parnica prije nego što je priznao da je koristio nedozvoljene supstance.

Armstrong je doživotno suspendovan u oktobru 2012. godine i oduzeto mu je sedam titula na Tur d'Fransu pošto je te godine priznao da je koristio doping. On je prije toga u raznim parnicama i sudskim procesima godinu dana negirao da je uzimao zabranjene supstance.

"On je bio u stanju da pobijedi sistem sredstvima i načinima tako da drugi ljudi budu njegovi saučesnici. Ne govorim samo o njegovoj ekipi, već je to bilo čisto nepoštovanje pravila. Mislim da se tako nešto više nikada neće dogoditi", rekao je Hauman za agenciju Asošiejted pres.

"Potrošili smo mnogo vremena i mnogo novca. Bilo je mnogo uzaludnih parnica i nećemo dobiti kompenzaciju, čak nam se nije ni izvinio, što je za žaljenje", dodao je on.

Hauman je naveo da bi igrači američke profesionalne hokejaške lige (NHL) i američke fudbalske lige (NFL) morali da promijene svoje stavove prema testiranjima na doping i da bi profesionalni fudbalski klubovi morali da imaju dobru saradnju i komunikaciju sa Svjetskom fudbalskom federacijom (Fifa) i kontinentalnim konfederacijama.

"NFL ima pomalo problema sa kolektivnim ugovorima igrača, koji im ne dozvoljavaju napredni anti-doping program kojim su podvrgnuti takmičari u Mejdžor bejzbol ligi. Mislim da igrači moraju da promijene stavove po tom pitanju", rekao je on.

Portparol Udruženja NFL igrača DŽordž Atala ne slaže se sa mišljenjem čelnika WADA.

"Znamo da WADA mora da demonizuje sportiste i sindikate kako bi ostala relevantna. Naši kolektivni ugovori po pitanju dopinga su jaki i pošteni", rekao je Atala.