latinica  ћирилица
23/04/2015 |  10:04 | Autor: TANЈUG

Kremlj: Nadamo se kompromisu u slučaju EU protiv Gasproma

Zvanični Kremlj je izrazio nadu u postizanje kompromisnog rješenja povodom optužbi Evropske unije da je Gasprom zloupotrijebio dominantnu poziciju na evropskom tržištu, dodajući da će Rusija i Gasprom braniti sopstvene interese.

"Očekujemo da će kopromis biti postignut. Nadamo se apsolutno nepristrasnom stavu prema kompaniji Gasprom", izjavio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenosi agencija Rojters.

"Svakako da će Gasprom braniti svoje interese i da će država, kao većinski akcionar u kompaniji, takođe braniti interese Gasproma", poručio je Peskov.

Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su juče Gasprom za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Njemačkoj i šest zemalja istočne Evrope.

Evropska komisija je, poslije dvogodišnje istrage, zaključila da je ruska državna gasna kompanija, ključni snabdijevač Evrope energentima, "kočila prekograničnu konkurentnost u regionu i naplaćivala previsoke cijene za svoje proizvode".

Tim povodom juče se oglasio i Gasprom ocijenivši neosnovanim optužbe Evropske komisije.

U izvještaju Evropske komisije obuhvaćena je samo jedna etapa sprovedene antimonopolske istrage i ne podrazumijeva da je Gasprom kriv za bilo kakvo kršenje antimonoposlkih zakona EU, navedeno je u saopštenju kompanije, koja ističe da se strogo pridržava svih normi međunarodnog prava i zakonodavstva zemalja u kojima posluje.