latinica  ћирилица
23/04/2015 |  12:01 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd sjedište kosmopolitskog duha zapadnog Balkana

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju Samita gradonačelnika glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope da je Beograd sjedište kosmopolitskog duha zapadnog Balkana.

- Mi se time dičimo i ponosimo, slavimo različitosti i uveren sam da je to najbolja pozivnica za sve naše goste u Evropi da dođu u Beograd i Srbiju i da se ovde osećaju kao kod svoje kuće, rekao je Vučić na skupu u čijem radu učestvuje i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Vučić je istakao da je za Srbiju veoma važno da nauči nešto od prisutnih na skupu i ocijenio da je skup dobra prilika i za razgovor o regionalnom povezivanju i stabilnosti.

- U prethodnim godinama svi gradovi sa prostora bivše Јugoslavije su dramatično napredovali, naglasio je Vučić, te poručio da će Beograd nastojati da standardi u gradovima, čiji su predstavnici danas na skupu, budu uobičajeni i u gradovima u Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da direktno umrežavanje glavnih gradova postaje sve važnije u komunikaciji, saradnji i ekonomskom povezivanju zemalja, a da su veliki projekti pokretači gradova, država i regiona, što se očekuje i od "Beograda na vodi".

- Države centralne i jugoistočne Evrope treba da omoguće pogodan ambijent za realizaciju novih velikih projekata. Radujemo se mogućnosti da čujemo konkretne primere na koji način su gradovi razvijali ili razvijaju velike infrastrukturne projekte, istakao je Mali.

On je naveo da je saradnja sa privatnim investitorima, domaćim i stranim kompanijama, visoko na listi prioriteta Beograda, jer omogućava realizaciju projekata kojima se unapređuje život u složenim ekonomskim uslovima.

U radu skupa učestvuju gradonačelnici 13 gradova centralne i jugoistočne Evrope, među kojima i Sarajevo, te visoki predstavnici EU, međunarodnih institucija, diplomatskog kora i kompanija.