latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:41 | Autor: RTS

Svečanost povodom dva vijeka od Drugog srpskog ustanka (VIDEO)

U Takovu je obilježena centralna svečanost povodom dva vijeka od Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije. Predsjednik Nikolić je dodijelio vojne zastave jedinicama ranga brigade Vojske Srbije, a izveden je i egzercir Garde. Nikolić je rekao da se Srbija i sada kao i tada bori za principe pravde.
Dan Vojske Srbije - Foto: RTS
Dan Vojske SrbijeFoto: RTS

Centralna manifestacija povodom dva vijeka od Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije počela je odavanjem pošte i polaganjem vijenaca na spomenik ustanicima u Takovu.

Uz vojne i državne počasti, vijence su položili predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predsednici Skupština Srbije i Republike Srpske Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, ministri odbrane i rada Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin i predsjednici opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković i načelnik Moravičkog okruga Slobodan Јolović.

Svečanost je obilježio i atraktivni egzercir Garde, kao i primopredaja 24 vojne zastave koje je predsjednik Nikolić dodijelio jedinicama ranga brigade Vojske Srbije.

Ovom prilikom simbolično je ispaljena artiljeriska počasna paljba i to istovremeno po 10 plotuna u Takovu i Beogradu, a dva aviona MIG-21 svojim letom uveličali su svečanost.

Počasna artiljerijska paljba (Foto: Tanjug)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je iz Takova da su se na tom mjestu prije dva vijeka Srbi podigli na ustanak koji je donio željenu slobodu.

- Na početu 19. vijeka kada su evropske zemlje bilježile nova tehnološka dostignuća, srpski narod je živio u ropstvu, naveo je Nikolić obraćajući se prisutnima.

Predsjednik Srbije je rekao da sada kao i tada Srbija se bori za principe pravde.

- Nećemo da odstupimo od univerzalnih principa koliko god pokušavali da ih pogaze golom silom, naveo je predsjednik Srbije dodajući da ne možemo da prihvatimo stvaranje hibridne države na našoj teritoriji.

Nikolić je rekao da su preko Srbije imperije dolazile i prolazile dok su ih Srbi ispraćali.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je u Požegi spomenik knezu Milošu Obrenoviću i poručio da se kao potomci, kojima je dopala čast proslave jubileja Dva vijeka Takovskog ustanaka, na taj način odužujemo jednoj od najznačajnjoj ličnosti čije je ime zlatnom pređom utkano u istoriju Srbije.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Drugi srpski ustanak u Takovu početak savremene države Srbije, koja je tada dobila određenu autonomnost - svoju skupštinu, ustav i početak vladavine dinastije. Nakon što je u Takovu prisustvovao centralnoj svečanosti obilježavanja dva vijeka od Takovskog ustanka, Čubrilović je u telefonskoj izjavio Srni rekao da je Srbija ovim činom pokazala da njeguje oslobodilačku tradiciju kroz ova dva vijeka, ali svakako i prije toga.

Čubrilović je naglasio da je ovaj događaj od velike važnosti za Srbe i druge narode u Srpskoj, i dodao, da je prisustvo predstavnika RS zajedno sa rukovodstvom Srbije važno za cijeli srpski narod. On je u ime Republike Srpske položio vijenac na spomenik srpskim ustanicima koji su, predvođeni knezom Milošem Obrenovićem, na Cvijeti 1815. godine podigli ustanak koji je označio početak kraja vladavine Turske nad Srbijom.

Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti predvodio je Miloš Obrenović.

Poslije dvomjesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.