latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:49 | Autor: RTRS

Vlada RS usvojila plan za realizaciju programa zapošljavanja

Vlada Republike Srpske usvojila je na 18. sjednici u Banjaluci, Operativni plan za realizaciju programa zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2015. godinu.
18. Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
18. Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

Operativnim planom utvrđeni su način i mjere za za realizaciju sredstava za zapošljavanje predviđene Akcionim planom zapošljavanja za 2015. godinu, u iznosu od 10,3 miliona KM.

Vlada je usvojila i Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske u iznosu od 4.520.000 KM. Projekat predviđa zapošljavanje kod poslodavca 1.135 lica, samozapošljavanje 450 lica iz ciljne grupe, te sufinansiranje obuka za 300 lica za poznatog poslodavca, s ciljem direktnog uključivanja u proces rada.

Vlada je prihvatila i Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca VRS, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca VRS „Zajedno do posla“.

Za realizaciju Projekta predviđeno je 2,5 miliona KM i to: za sufinansiranje samozapošljavanja 125 djece poginulih boraca VRS u pojedinačnom iznosu od 8.000 KM; za sufinansiranje zapošljavanja kod poslodavca 220 demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca po 3.000 KM po jednom licu; te sufinansiranje samozapošljavanja 210 demobilisanih boraca i RVI u pojedinačnom iznosu od 4.000 KM.

Vlada je usvojila i Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti. Projektom je predviđeno zapošljavanje kod poslodavca 640 lica u iznosu od po 3.000 KM i samozapošljavanje 145 lica u iznosu po 4.000 KM.

Projekte će sprovoditi ЈU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, a realizacija počinje u drugom tromjesečju 2015. godine.

 Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o javnom okupljanju.

 Ovim zakonom uređuje se način ostvarivanja Ustavom zagarantovanog prava javnog okupljanja građana, radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa, način organizovanja mirnih okupljanja i javnih protesta, javnih priredbi i drugih oblika okupljanja.

Osnovni razlozi za donošenje novog Zakona o javnom okupljanju sadržani su u potrebi za dogradnjom određenih zakonskih rješenja jer su, tokom primjene Zakona u praksi, uočene određene nedorečenosti, koje su dovele do poteškoća u primjeni nekih odredaba Zakona, kao i radi ustanovljenja novih rješenja, a s ciljem preventivnog djelovanja.

 Donošenje ovog zakona doprinijeće ispunjavanju obaveza iz člana 2. SSP, koje se odnose na poštovanje demokratskih principa i ljudskih prava definisanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Evropskoj povelji o ljudskim pravima.

 Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o izmjeni i dopuni Uredbe o naseljenim mjestima koja čine područje jedinice lokalne samouprave.

 Razlozi za donošenje Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o naseljenim mjestima koja čine područje jedinice lokalne samouprave sadržani su u potrebi da se Uredba uskladi sa Zakonom o osnivanju Opštine Stanari i članom 29. Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

 Članom 29. ovog zakona utvrđena je obaveza Vlade Republike Srpske da do donošenja zakona o naseljenim mjestima koja čine područje svih opština i gradova u Republici Srpskoj ovo pitanje uredi uredbom.

 Vlada Republike usvojila je Informaciju o preduzetim aktivnostima u cilju unapređenja stanja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje i istu usvaja.

 Vlada Republike Srpske zadužuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da posebnu pažnju usmjeri na rješavanje problema u mljekarskom sektoru i da inicira aktivnosti koje su u nadležnosti zajedničkih organa BiH na pripremi farmi mlijeka za izvoz u EU i iznalaženje novih tržišta, kao što su Turska, Rusija, Makedonija i dr.

 Vlada Republike Srpske zadužuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo trgovine i turizma i Stalno tijelo za podršku unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštitu domaće proizvodnje, da nastavi saradnju, pripremu i predlaganje akata od zajedničkog interesa sa Federalnim Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i drugim nadležnim institucijama u BiH.

 Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o napretku Projekta hitne pomoći zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

 Zadužuju se Јavna ustanova „Vode Srpske“ i Tim za upravljanje projektom da ubrzaju proceduru u pogledu raspisivanja tendera, odabira izvođača radova i realizacije radova utvrđenih ugovorima.

 Zadužuje se Јavna ustanova „Vode Srpske“ da u saradnji sa Gradom Bijeljina i opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Laktaši preduzme aktivnosti na rješavanju imovinskih odnosa i obezjbeđenju saglasnosti i dozvola za realizaciju projektnih mjera kako bi se Projekat realizovao u predviđenom roku.

 Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Program za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj za 2015-2016. godinu.

 Programom su određeni prioriteti na području zaštite potrošača koji su u skladu sa preuzetim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Čitav proces jačanja sistema zaštite potrošača zavisiće od spremnosti svih nosilaca zaštite potrošača na izvršavanju utvrđenih zadataka i poštovanju navedenih rokova.

 Realizacija ovog programa u Republici Srpskoj uticaće na jačanje administartivne zaštite potrošača, podizanje javne svijesti o značaju zaštite potrošača, te će doprinijeti da potrošači u Republici Srpskoj postanu aktivni učesnici u ostvarivanju i zaštiti svojih prava.

 Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, na Plan utroška sredstava - Tekući grantovi udruženjima od javnog interesa, za period 01. 01. do 31.03. 2015. godine, u iznosu od 249.991,94 KM.

 Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava ЈP „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ a.d. Gradiška na ime podrške preventivnim mjerama radi sprečavanja i ublažavanja elementarne nepogode - grada, u ukupnom iznosu od 1.884.591,93 KM.