latinica  ћирилица
23/04/2015 |  13:53 | Autor: SRNA

Zvizdić i Plevneliev o evroatlantskim integracijama BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev razgovarali su u Sarajevu o približavanju BiH evroatlantskim integracijama, mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje i regionalnom povezivanju zemalja Balkana.
Sarajevo: Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev i Denis Zvizdić - Foto: SRNA
Sarajevo: Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev i Denis ZvizdićFoto: SRNA

Konstatujući da Sporazum o stabilizaciji i prodruživanju BiH sa EU stupa na snagu 1. juna, Zvizdić je naglasio da je bitno da Bugarska, kao članica EU, pomogne BiH da iskoristi pozitivni politički momenat i napravi ključne iskorake prema evropskim integracijama.

On je informisao bugarskog predsjednika o prioritetima rada Savjeta ministara BiH, te o rezultatima sastanka premijera šest zemalja zapadnog Balkana, koji je održan 21. aprila u Briselu i na kojem je usvojena zajednička izjava o centralnoj infrastrukturnoj mreži i prioritetnim projektima.

Zvizdić je rekao da bi od velikog značaja za BiH bilo aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO, i da o tom pitanju postoji opšti konsenzus u Savjetu ministara BiH.

Predsjednik Bugarske naglasio je da će njegova zemlja, kao iskreni prijatelj, bezuslovno pomagati BiH na putu ka EU, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je ukazao i na neophodnost povezivanja balkanskih zemalja, prvenstveno infrastrukturnim i energetskim projektima, a u okviru evropskih integracija.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnosti da BiH preko Bugarske izvozi meso u Tursku, dok ne ispuni uslove koje je za izvoz mlijeka i proizvoda životinjskog porijekla postavila EU.