latinica  ћирилица
23/04/2015 |  14:13 | Autor: SRNA

Đuriću nije dozvoljena posjeta Gračanici

Prištinske vlasti nisu dozvolile direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da posjeti Gračanicu, ali je on najavio da će, uprkos tome, doći u južnu srpsku pokrajinu.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

Đurić je rekao da je od iz Prištine dobio informaciju da nije u mogućnosti da mi dozvoli posjetu Gračanici koja je trebalo da bude organizovana danas i sutra.

- Јedino što mogu da poručim je - `Vidimo se na Kosovu i Metohiji`. Ipak je republička vlada starija od pokrajinske, rekao Đurić novinarima poslije sjednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

On je istakao da nije dobio nikakvo obrazloženje zašto mu Priština nije omogućila dolazak u Gračanicu.

Đurić je ponovio da u razgovoru sa privremenim institucijama u Prištini nema napretka dok ne bude riješeno pitanje formiranja zajednice srpskih opština, na čijem nacrtu statuta se radi.

- Rasprava o statutu zajednice srpskih opština je u ozbiljnoj fazi. Konsultujemo se sa predstavnicima tih opština i radi se na više nacrta statuta zajednice. Pre nego što se bilo šta utvrdi, mora mnogo puta da se izmeri i proceni. U svakom slučaju, domaća javnost će biti upoznata s našim nacrtom statuta, rekao je Đurić.