latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:23 | Autor: SRNA

Savjet ministara: Izrada strategije za borbu protiv terorizma

Savjet ministra BiH danas je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donio odluku o uspostavljanju Radne grupe za izradu prijedloga strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine.

Radna grupa, koju čine predstavnici Tužilaštva BiH, ministarstava bezbjednosti, odbrane i inostranih poslova BiH, policijskih i bezbjednosnih agencija na nivou BiH, te ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH i Policije Brčko distrikta, sačiniće u roku od dva mjeseca od osnivanja prijedlog strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma i dostaviti je Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da će nakon toga, u naredna dva mjeseca, izraditi okvir pratećeg akcionog plana i dostaviti ga Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Akcioni plan će biti fokusiran na prevenciju zločina iz mržnje i terorizma u svim pojavnim oblicima, na zaštitu kritične infrastrukture, na unapređenje procedura istraga i krivičnog progona djela terorizma i srodnih krivičnih djela, kao i na odgovore/reagovanja na moguće terorističke napade i saniranje njihovih posljedica.

Izrada prijedloga strategije i pratećeg akcionog plana u vezi je sa preporukama Komiteta Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donio uputstvo o načinu popune obrazaca i elektronskog unosa podataka za prijavu novčanih transakcija obveznika koje je usklađeno sa međunarodnim standardima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovim uputstvom utvrđuje se način popune obrazaca i elektronskog unosa podataka u postupku prijave novčanih transakcija Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kojim se detaljnije reguliše ova oblast i olakšava primjena Zakona.

Na ovaj način želi se pomoći obveznicima u ispunjavanju njihovih obaveza i olakšati primjena propisa u oblasti sprečavanja zloupotrebe finansijskog sistema u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.