latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:31 | Autor: B92

Hag: Rok Šešelju 72 sata

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pozvalo je odbranu Vojislava Šešelja da se u roku od 3 dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da hitno bude primijenjena odluka Apelacionog vijeća.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

Apelaciono vijeće zahtijeva da lider SRS-a bude vraćen u sudski pritvor sa privremene slobode u Srbiji.

Ovaj poziv donijet je juče, a rok će početi kada poziv bude uručen Šešelju. Prema dokumentu, Šešelj može odgovoriti na zahtjev Tužilaštva, "ako to želi".

Apelaciono vijeće je 30. marta naložilo prvostepenom vijeću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smjesta" opozove svoju odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS, zato što je on izjavom da se neće dobrovoljno vratiti pred Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žana-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog vijeća, već je, 10. aprila, od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu. Glavni tužilac Serž Bramerc je prošle nedjelje uputio hitan zahtjev da smjesta ponovo naredi pretresnom vijeću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningen.

Današnjim pozivom, Apelaciono vijeće je Šešelju pružilo priliku da se o tom zahtjevu izjasni.