latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:54 | Autor: SRNA

Dodik obavijestio Sargsjana da nije u mogućnosti da dođe u Јermeniju (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obavijestio je predsjednika Јermenije Serža Sargsjana da nije u mogućnosti da prisustvuje obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Јermenima.

"Sa velikim žaljenjem Vas obavještavam da neću moći da prisustvujem obilježavanju 100 godina od genocida počinjenog nad Vašim narodom, jer sam juče onemogućen da dođem do Јermenije. Iako je prethodno bila pribavljena sva potrebna dokumentacija za naš put, tek u Bugarskoj, na putu za Јerevan, obaviješteni smo da vlasti Republike Turske, ne odobravaju prelet našeg aviona preko turske teritorije", navodi se u pismu predsjednika Srpske upućenom predsjedniku Јermenije.

Dodik je istakao da način na koji je onemogućen njegov put u Јermeniju samo pojačava saosjećanje i poštovanje prema jermenskom kolektivnom sjećanju na genocid iz 1915. godine.

"Uz žaljenje zbog nemogućnosti da se ovom prilikom poklonim velikim žrtvama Vašeg naroda, izražavam nadu da ću to učiniti prilikom prve posjete Јermeniji. Uvaženi gospodine predsjedniče, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja", ističe se u pismu.

Predsjednik Srpske krenuo je juče u Јerevan gdje je, na poziv predsjednika Јermenije Serža Sargsjana, trebalo da učestvuje u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida Turske nad Јermenima. Dodik je u tome onemogućen zbog odluke turskih vlasti da zabrane prelet predsjedničkog aviona preko turske teritorije.

Predsjednik Srpske je prije nekoliko dana NSRS uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Јermenima od 1915. do 1917. godine.