latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:04 | Autor: TANЈUG

Meuči: Ivanović i dalje u pritvoru

Šef Euleksa Gabrijel Meuči izjavio je da nema uslova da Oliver Ivanović bude pušten iz pritvora da se brani sa slobode, dok ne budu saslušani svi svjedoci.
Oliver Ivanović - Foto: Novosti.rs
Oliver IvanovićFoto: Novosti.rs

"Taj proces je tek počeo, saslušan je 21 svjedok, ostalo je još 38. Sudija je odlučio da, dok se svi ne saslušaju, nema uslova da osumnjičenog pusti da se brani sa slobode. Sudija je sudija, i on odlučuje da li su garancije dobre. Nije na šefu misije  da o tome odlučuje", rekao je Meuči za RTS.
 Meuči je, odgovarajući na pitanje zašto ne prihvataju garancije Vlade Srbije za puštanje Ivanovića iz pritvora, za razliku od procesa u kojima su okrivljeni Albanci, naveo da ima slučajeva koji su otišli dalje - svjedoci su saslušani i nema tehničkih opasnosti za dokaze.
 "U takvim slučajevima ih obično puste", rekao je šef Euleksa, ističući da su Euleksove sudije i tužioci nezavisni i da donose odluke po savjesti.
 Meuči je, povodom toga što je otvoren konkurs za srpske sudije na Kosovu i Euleks prikuplja prijave i selektovaće kandidate, rekao da je Euleks spreman da pružio pomoć Beogradu i Prištini u sprovoljenju dogovora koji postignu.
 "Šta je sadržaj tog dogovora, uključujući i uslove za sudije, to nije do nas. Mi smo tu da asistiramo stranama. Za sada dogovor nije konačan", rekao je on.
 Prije desetak dana nezavisni izvjestilac Žan-Pol Žake predao je svoj izvještaj o optužbama za korupciju u Euleksu.
 "Sa olakšanjem mogu da kažem da izveštaj pokazuje da su optužbe za korupciju neosnovane. U izvještaju piše da Misija nije radila protivzakonito, da nije pokušavala da spreči objavljivanje optužbi i da su interne istrage otvorene pravovremeno. Tužilac koji je iznio slučaj pred medije nije bio žrtva diskriminacije", naveo je Meuči.
 Na konstataciju da se izvještaju previše često koristi reč "neuspjeh" kada se govori o Misiji Euleksa, Meuči je rekao da je "izvještaj pravljen ne samo zbog optužbi za korupciju, već i da sagleda situaciju oko implementacije mandata".
 "A mandat nam je da omogućimo da kosovske institucije izgrade pravni sistem koji je potpuno nezavisan od politike i drugih pritisaka. I efikasan", primijetio je Meuči.