latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:14 | Autor: TANЈUG

Evropska perspektiva za bolje reforme Zapadnog Balkana

Јasna evropska perspektiva za Zapadni Balkan unaprediće reforme u regionu i proširenje EU na te zemlje treba da ostane strateški prioritet, zaključeno je nakon prvog dela sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.
Ministri inostranih poslova na Brdu kod Kranja - Foto: SRNA
Ministri inostranih poslova na Brdu kod KranjaFoto: SRNA

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je tokom diskusije na sastanku ministara inostranih poslova na Brdu kod Kranja naglasio značaj nove inicijative EU i informisao učesnike o konkretnim koracima koje će BiH preduzeti u narednom periodu u okviru evropskih integracija.
Crnadak je zahvalio državama članicama EU za pruženu priliku, te naveo da će najveću korist imati građani BiH, kroz veliki broj projekata kada je riječ o socijalnim i ekonomskim programima koji će imati direktan uticaj na kvalitet života.

On je rekao da BiH veoma ozbiljno tretira borbu protiv terorizma, ne samo kroz već donesenu legislativu kada je riječ o borcima na stranim ratištima, već i kroz mnoge druge aktivnosti, kao što je konferencija o temi stranih boraca koja će krajem ove godine biti održana u Sarajevu, uz prisustvo visokih zvaničnika iz Savjeta Evrope i OEBS-a.

"BiH preuzima predsjedavanje Savjetu Evrope 19. maja godine i činjenica da naš susjed Srbija predsjedava OEBS-om u isto vrijeme najbolje pokazuje značajan napredak našeg regiona, a zajednički projekti koje ćemo imati sa Srbijom najbolje ilustriraju naše dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju", dodao je Crnadak.

O zaključcima skupa, koji se odvija iza zatvorenih vrata, govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i slovenački šef diplomatije Karl Erjavec, koji predsedavaju skupu, kao i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Јohanes Han, složivši se da region na putu ka EU napreduje, prenose agencije.
  "Taj region ne smijemo zaboraviti bez obzira na sve izazove", kazao je Erjavec, dodavši da je od najavljenih gostiju izostao dolazak hrvatske ministarke Vesne Pusić zbog bolesti, a nije došao ni najavljeni austrijski ministar Sebastijan Kurc.
 Pored pitanja od značaja za region, ministri su razgovarali o stanju u Ukrajini i složili se da je potrebno sprovesti sporazum iz Minska, uz poštovanje ukrajinske suverenosti i nepovredivosti granica.
 Tema razgovora su bile i nedavne tragedije imigranata na Sredozemlju kao i bolje perspektive za život mladih i njihov ostanak u matičnim zemljama regiona te infrastrukturna izgradnja i povezivanje među jugoistočnim zemljama uz pomoć EU.
 Fabijus je rekao da su učesnici sastanka razmijenili iskustva o bezbjednosnim pitanjima, pri čemu je potrebno ojačati borbu protiv terorizma i radikalnih pokreta koji predstavljaju globalni problem.
 On je naveo da se govorilo o mladima na Balkanu i njihovoj evropskoj perspektivi i školovanju, o energetici, te o izgradnji regionalne infrastrukturne mreže koja će Јugoistočnu Evropu povezati s EU.
 Prema riječima komesara Hana, EU je za infrastrukturno i saobraćajno povezivanje zemalja u regionu obezbijedila 130 miliona evra nepovratnih sredstava, a ta se sredstva mogu dopuniti dodatnim bankarskim kreditima.
 Učesnike konferencije pozdravio je i slovenački predsjednik Borut Pahor, koji je u obraćanju istakao da je iskustvo Slovenije da probleme među državama treba rješavati prije nego što se zaoštre.