latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:18 | Autor: Dnevnik.hr

Nijemci od kusura grade vrtiće

Cijene koje se završavaju na 99 postale su pravilo. Dok potrošači negoduju, trgovci zadovoljno trljaju ruke jer zahvaljujući njima godišnje zarade do 250.000 evra.

Stoti dio evra, marke ili kune čini se malim, međutim, zahvaljujući kusuru od cijene koja se završava na 98, 99, Nijemci su svakog mjeseca skupljali oko 25.000 evra, koje su ulagali u gradnju vrtića i socijalno vrijednih projekata.

Kroz prosječni trgovinski lanac u Hrvatskoj dnevno prođe pola miliona kupaca. Njih 30 odsto robu plati gotovinom, a većina ih ne traži "kusur" u najsitnijim lipama.

Ukoliko se izvede jednostava računica, trgovci na račun cijena koje završavaju sa 99 ili 98 lipa - godišnje zarade od milion do dva miliona kuna (od 130.000 do 250.000 evra).

Gotovo da nema proizvoda kome je cijena zaokružena na cijeli broj.

Zbog toga Evropski parlament zahtijeva od Evropske komisije da se nađe model kako bi se zaštitili potrošači, tako da bi cijene koje se završavaju na 98 i 99, uskoro mogle otići u istoriju.

- Za pojedinca je to relativno mali novac, ali opet na neki način je to prevara - kaže Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu.

Međutim, kako kaže, još nije poznato na koji će se način regulisati cijene.

Potreba za zaokruživanjem cijena proizlazi i zbog velikog troška kovanja najsitnijih kovanica.