latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:45 | Autor: SRNA

Karadžić traži statusnu konferenciju

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od pretresnog vijeća Haškog tribunala da od 1. do 9. juna bude održana statusna konferencija na kojoj bi bila razmotrena njegova zdravstvena situacija, uslovi pritvora, te to što tužilaštvo stalno krši pravila o objavljivanju dokumenata.

U saopštenju iz Haškog tribunala navodi se da je Karadžić zatražio održavanje statusne konferencije u njegovom slučaju, pozivajući se na pravilo Haškog tribunala Bis (A) 65.

Kada je riječ o zdravstvenoj situaciji Karadžić želi da napomene da se njegovo zdravstveno stanje nije popravilo od posljednje statusne konferencije u januaru 2015. godine u vezi sa nivoom šećera u krvi.

Što se tiče uslova pritvora, na posljednjoj statusnoj konferenciji Karadžić je zatražio da snimi audio rječnik srpskog jezika, koji će da mu omogući da radi na pravilnom izgovoru srpskog jezika. On je tada zatražio da mu bude omogućen pristup internetu i uređaju za audio-snimanje.

Karadžić je i tada izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja drugih pritvorenika. U saopštenju se podsjeća da je Karadžić u martu uputio pismo komandantu pritvorske jedinice u svoje i u ime drugih pritvorenika u vezi sa zdravstvenom njegom u Tribunalu, a sada bi želio da se razmotre uslovi njegovog pritvora.

Karadžić je i dalje zabrinut zbog tužilaštva koje krši pravila o objavljivanju dokumenata, čak i nakon okončanja suđenja.

On je podsjetio da mu Raspravno vijeće nije dozvolilo da se pozabavi ovom temom na prethodnoj statusnoj konferenciji, ali da je sada postupak prilično odmakao i da opasnost od neobjavljivanja oslobađajućih dokaza do nakon presude Raspravnog vijeća postaje sve akutnija.

Karadžić vjeruje da Raspravno vijeće treba da bude aktivnije da osigura da mu bude dostupan cjelokupan oslobađajući materijal prije izricanja presude.