latinica  ћирилица
23/04/2015 |  18:51 | Autor: SRNA

Srbi se vraćaju u kosovske institucije

Predstavnici Srpske liste donijeli su odluku da se danas, nakon dvomjesečnog neučestvovanja u radu kosovskih institucija, vrate u Skupštinu i Vladu samoproglašenog Kosova.
Kosovo - sjednica Skuppštine Kosova - Foto: Screenshot
Kosovo - sjednica Skuppštine KosovaFoto: Screenshot

Poslije razgovora sa koalicionim partnerima, dobijene su garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma, saopšteno je iz Srpske liste.

Јedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu samoproglašenog Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno kada je riječ o procesu privatizacije u većinski srpskim mjestima.

U saopštenju se navodi da će poseban akcenat u daljem radu biti usmjeren na jačanje ekonomske situacije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Predstavnici Srpske liste saglasili su se sa koalicionim partnerima i da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena procesu povratka i povećanju prisustva Srba u institucijama u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

S ciljem efikasnijeg bavljenja ovim pitaljima, biće formirane i međuministarske grupe.

U saopštenju se ističe da je dogovoreno da izbor srpskih kadrova u kosovskim institucijama na svim nivoima bude isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika.

Prioriteti rada Srpske liste u narednom periodu biće i zaštita prava Srba, naročito u dijelu poštovanja imovinskih prava privatnih i pravnih lica i Srpske pravoslavne crkve, unapređenje stanja u prosvjeti i zdravstvu, kao i zaštita srpskog jezika, kulture, kulturnog nasljeđa i prava na informisanje.