latinica  ћирилица
23/04/2015 |  20:44 | Autor: TANЈUG

Žbogar: EU sljedeće sedmice usvaja SSP sa Kosovom

Sljedeće sedmice će Evropska unija usvojiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, koji će poslije toga bio poslat zemljama članicama EU na diskusiju i mogao bi da bude potpisan do ljeta, izjavio je danas specijalni izaslanik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

"Završili smo pregovore o S SP, koje smo počeli smo prošle nedjelje, i  30. aprila će biti usvojen SSP sa Kosovom, koji će biti poslat zemljama članicama na diskusiju i to će nam sigurno omogućiti da ga potpišemo prije ljeta", rekao je Žbogar u Prištini na sesiji "Evropska perspektiva, hodanje kroz maglu", u okviru panel Foruma 2015. - projekta Kosovske fondacije za otvoreno društvo.
  "To znači da ćemo imati prvi ugovorni odnos između Kosova i EU. Sveobuhvatni ugovor određuje i politički dijalog između Kosova i EU i  mislim, nikada do sada nisam upotrebio riječ istorijski, ali mislim da je vrlo značajan za obezbjeđivanje odnosa između Kosova i EU", rekao je Žbogar, prenijeli su prištinski mediji.
 Žbogar je rekao da je posvećen integraciji Balkana u EU, uključujući i Kosovo, jer je, po njegovim riječima, od interesa za EU da Kosovo nastavi da se kreće ka članstvu.
 Evroposlanica Ulrike Lunaček je na panelu, u uključenju iz Beča, navela da poslije potpisivanja SSP Kosovo ništa ne sprečava da konkuriše za status države kandidata za članstvo u EU.
 Na forumu se diskutovalo o aspektima ove perspektive, pa je postavljeno i  pitanje šta će se desiti poslije potpisivanja S SP, odnosno da li će Kosovo moći da konkuriše za status članice EU iako ga nije priznalo pet zemalja članica Unije.