latinica  ћирилица
24/04/2015 |  07:07 | Autor: RTRS

UEFA: Novi sistem u Ligi šampiona, prvaci država u prednosti

Mišel Platini nastavlja borbu za očuvanje značaja nacionalnih prvenstava.

Јedna od prvih odluka koje je donio kada je sjeo u fotelju za predsjednika Uefa bila je da u kvalifikacijama za Ligu šampiona raspari timove koji su do njih došli kao prvaci svojih zemalja od onih iz najjačih takmičenja koji nisu imali tu čast, a sada je još jednom "bocnuo" bogatu aristokratiju. Već od sljedeće sezone, naime, više neće važiti sistem po kojem se sastav šešira prilikom žrebanja za grupnu fazu takmičenja određivao na osnovu koeficijenta klubova, odnosno rezultata u proteklih pet godina, prenosi portal mocartsport.

Prednost će dobiti – šamioni svojih država!

U praksi, to znači da će sljedeće sezone nosioci osam grupa biti branilac titule evropskog prvaka, te šampioni Engleske (Čelsi verovatno), Španije (Barselona ili Real), Italije (Јuventus skoro sigurno), Francuske (Lion i Pari Sen Žermen imaju najveće šanse), Portugala (borba Benfike i Porta), Njemačke (Bajern Minhen) i Rusije (Zenit).

Ako ove sezone "ušati" pehar osvoji neko ko će ujedno biti i prvak svoje zemlje osmo mjesto pripašće šampionu osme najjače lige na Starom kontinentu. U ovom slučaju – PSV Ajndhovenu, bez obzira na to što je novi prvak Holandije tek na 30. mjestu liste najboljih klubova. Naravno, preduslov je da Real i Barselona ne podijele međ sobom trofeje iz Primere i iz Lige šampiona.

To dalje znači i da će Arsenal i Mančester junajed, ako ostanu na drugom i trećem mjestu Premijer lige, takmičenje početi iz drugog šešira, iako po koeficijentu zaslužuju prvi.

"Trijumf je suština fudbala. Suština je u takmičenju i trofejima. I stoga je prirodno da oni koji su osvojili nešto dobiju poseban tretman", objasnio je generalni sekretar Uefe Đani Infantino.