latinica  ћирилица
24/04/2015 |  08:17 | Autor: Agencije

Turska obilježava 100 godina od Galipoljske bitke

Turska danas obilježava 100 godina od bitke na Galipolju, jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu koja je vođena od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. godine.

Obelježavanju stogodišnjice bitke prisustvovaće predsjednik Turske Tajip Erdogan, britanski princ Čarls, kao i predsjednici, premijeri, predsjednici parlamenata i ministri spoljnih poslova više zemalja, a među njima i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u subotu, prenose agencije.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu i vođena je od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. godine između Njemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima.

Iz te bitke je Osmansko Carstvo izašlo kao pobjednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava. U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je i više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika.

To je bilo prvi put da ove vojske ove dve tadašnje britanske kolonije učestvovale u nekoj bitci, zbog čega Australija i Novi Zeland obilježavaju 25. april kao svoj nacionalni praznik.

Tijela poginulih danas leže zajedno na odvojenim grobljima poluostrava Galipolje na zapadu Turske, što se posmatra kao snažan simbol pomirenja između bivših neprijatelja.