latinica  ћирилица
24/04/2015 |  09:21 | Autor: SRNA

Han: Prvi korak usaglašavanje plana reformi

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han poručio je vlastima BiH da se od njih, nakon aktiviranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, očekuje da bez odgađanja počnu raditi na obavezama koje za sobom povlači novi ugovorni odnos između EU i BiH, te da hitno pristupe izradi plana reformi potrebnih na putu ka EU.

Prema njegovim riječima, dobro funkcionišući mehanizam koordinacije za pitanja u vezi sa EU prioritet je svih prioriteta.

"On je neophodan da bi se implementiralo sve što donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Han za sarajevski "Dnevni avaz".

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna, prema njegovim riječima, može poslužiti kao odskočna daska za duboke reforme u zemlji koje se odnose na pristupanje EU.

"Ove reforme treba da budu usmjerene na poboljšanje života ljudi, kao i približavanje članstvu EU", rekao je Han i kao prvi zadatak BiH naveo izradu plana reformi.

Nakon što plan reformi bude usaglašen, prema Hanovim riječima, biće potreban značajan napredak u njegovom sprovođenju da bi EU potencijalni zahtjev BiH za članstvo ocijenila kao kredibilan, te ga razmotrila.

On je precizirao da ključni apsekti plana treba da budu vladavina prava, javna uprava, te koordinacija na pitanjima u vezi sa EU.

"Istovremeno, na bazi Sporazuma za rast i zapošljavanje treba urgentno raditi na odgovorima na ozbiljne socioekonomske izazove sa kojima se BiH suočava", dodao je Han.