latinica  ћирилица
24/04/2015 |  10:32 | Autor: TANЈUG

EU: Nedovoljan napredak u pregovorima s Grčkom

Prezadužena Grčka nije ostvarila dovoljno značajan napredak u ključnim pregovorima sa evropskim partnerima da bi odblokirala preko potrebnu tranšu kredita međunarodne pomoći, izjavio je komesar EU za evrozonu, Valdis Dombrovskis

"Napredak u tehničkim pregovorima nije dovoljan da bi se došlo do zaključenja sporazuma tokom sastanka Evrogrupe u Rigi", rekao je Dombrovskis u prijestonici Letonije, a prenosi agencija Frans pres.

Ministri finansija Evrozone će danas održati sastanak u Rigi na kome će biti riječi o reformama koje Grčka treba da sprovede kako bi dobila 7,2 milijardi evra kredita iz međunarodnog paketa pomoći.

"Napredak postoji i nadam se da će ga i danas biti. Poslušaću šta institucije imaju da kažu", rekao je predsjednik Evrogrupe, Јerun Dajselblum.

Grčka, kojoj ponestaje gotovine, poručila je partnerima iz Evrozone u februaru da će do kraja aprila postići sporazum sa kreditorima o listi reformi neophodnih za oslobađanje preostale tranše iz kredita međunarodne pomoći.

Do postizanja sporazuma, međutim, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz kredita pomoći, zbog čega joj prijeti bankrot, a možda i izlazak iz Evrozone.