latinica  ћирилица
24/04/2015 |  11:14 | Autor: Agencije

SAD: Napali nas ruski hakeri

Sjedinjene Države su objelodanile da se ove godine dogodio sajber upad ruskih hakera u jednu američku vojnu mrežu, na kojoj podaci nisu bili zaštićeni.

Sekretar odbrane SAD Ešton Karter je rekao da ova epizoda pokazuje prijetnju koja je u porastu i unapređenje sposobnosti SAD da na prijetnju odgovori, prenio je Rojters.

“Oni su otkrili raniju ranjivost u jednoj od naših mreža starijeg protokola koja nije bila popravljena“, rekao je Karter u pripremljenim komentarima za Stenford univerzitet.

Pentagon je uspio da brzo ukloni hakere sa mreže, dodao je Karter.

Agencija “Blumberg“ je prošle sedmice izvjestila da su ruski hakeri iskoristili propuste u operativnom sistemu “Vindouz“ kompanije “Majkrosoft“ i programu “Fleš“ kompanije “Adobe“ u pokušaju da se infiltriraju u diskusiju o politici sankcija.

Upad je otkrila 13. aprila američka kompanija “FajerAj“, specijalizovana za bezbjednost kompjuterskih sistema, a meta je bila agencija vlade jedne prekookeanske zemlje, koja je bila u razgovorima sa SAD o politici sankcija.

Napad je zaustavljen prije nego što je grupa izvukla bilo kakve podatke, navela je kompanija u saopštenju objavljenom 18. aprila.