latinica  ћирилица
24/04/2015 |  13:13 | Autor: TANЈUG

Njemačka: I pokušaj odlaska na krizna područja krivično djelo

Njemački Bundestag donio je paket antiterorističkih zakona, prema kojima je i sam pokušaj odlaska džihadista u krizne, ratne regione, krivično djelo, javljaju njemački mediji.

Do sada su krivično bile gonjene samo one osobe kojima se moglo dokazati da su u nekom od kampova boravile sa namjerom da poslije izvode teroristička djela, podsjećaju mediji.

Njemačka sada želi da svakoga ko hoće da ide u neki od terorističkih kampova kazni, prenose mediji, ukazujući da su njemački eksperti već duže kritikovali što je odlazak islamista iz NNjemačke u kampove za terorističku obuku previše jednostavan.

Opozicija, partije Zeleni i Ljevica, međutim, kritikuju novo zakonsko rješenje kao pretjerano i u pogledu ustavnosti pod znakom pitanja.

"Ovaj zakon nam nije potreban", rekao je član partije Zeleni Hans-Kristijan Štrebele, ukazujući da Njemačka već ima na raspolaganju dovoljno mogućnosti za zabranu putovanja u ratna područja. Statistika u Njemačkoj pokazuje da broj ekstremnih islamista raste.

Predsjednik Savezne Službe za zažtitu ustava Hans-Georg Masen upozorio je u aktuelnom izvještaju službe da je broj salafista u Njemackoj povećan na 7.300, sa tendencijom daljeg rasta, i da salafisti i u Njemačkoj žele da stvore islamsku državu.

"Islamska scena u Njemačkoj raste bez zaustavljanja. Time je plodno tle za džihad sve veće. Salafisti žele i u Njemačkoj da stvore Islamsku državu", rekao je Masen.

Prema podacima te službe, 680 islamista otišlo je u pravcu Sirije i Iraka, trećina od njih se vratila u Njemačku, a 85 je tamo poginulo. Svaki osmi džihadista je, prema podacima te službe, konvertit, odnosno, prešao u islam, tri četvrtine su muškarci i 90 odsto njih ima njemački pasoš, prenose mediji.