latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:16 | Autor: TANЈUG

Turski ministar na liturgiji povodom pogroma Јermena

Turski ministar za saradnju sa EU Volkan Bozkir prisustvovao je u Ankari, po prvi put u istoriji, liturgiji povodom komemoracije jermenskim žrtvama iz 1915. godine, za vreme Otomanskog carstva, javile su lokalne televizije.

Liturgiju je održala patrijaršija jermenske apostolske crkve. Turske vlasti nikada ranije nisu slale svog predstavnika na taj događaj.

Јermeni su danas širom svijeta održali pomen za 1,5 miliona žrtava, prenosi Tas.

"Duboko poštujemo bol koji su naša jermenska braća pretrpjela. Mi koji smo takođe patili u tom periodu, nismo protiv održavanja komemoracije i ja osjećam da mi je dužnost da učestvujem u ovoj liturgiji", kazao je Bozkir.

Uprkos ozbiljnom sporu između Turske i Јermenije oko događaja iz 1915. godine, turski predsjednik Redžep Erdogan je juče izjavio da je njegova zemlja spremna da zajednički proučavaju arhive o događajima sa početka prošlog vijeka. Erdogan je rekao da je Turska i dalje spremna da otvori arhive za proučavanje, uključujući i vojne, dodajući da ako i Јermenija ima arhivu, onda i nju treba proučiti.

Predsjednik je naveo da je Turska "uvijek spremna da gradi miroljubive dobrosusjedske odnose sa Јermenijom i da je otvorena za dijalog.

Prije početka Prvog svjetskog rata, u otomanskom carstvu je bilo 2,5 miliona stanovnika. Prema različitim procjenama, između 600.000 i 1,5 miliona Јermena je umrlo 1915. godine, kao rezultat deprortacija i sistematskog ubijanja.

Turska vlada priznaje činjenicu masovnih smrti Јermena, ali odbija termin genocid, tvrdeći da je broj žrtava, koji navodi Јermenija pretjeran, kao i da je broj žrtava rezultat građanskog rata, a ne politike tadašnje turske vlade.