latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:56 | Autor: SRNA

Novalić razgovarao danas sa Murom i Fergusonom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS-a u BiH DŽonatanom Murom o potrebi upostavljanja efikasnijeg sistema sudova u FBiH
Sarajevo: DŽonatan Mur i Fadil Novalić - Foto: SRNA
Sarajevo: DŽonatan Mur i Fadil NovalićFoto: SRNA

Riječ je o osnivanju takozvanih trgovačkih sudova, u čijoj bi naldežosti bili korporativno i radno pravo, a na taj način bi sporovi iz ovih oblasti bili rješavani znatno brže nego sada kada se pojedini procesi, vrijedni milione KM, vode godinama , saopšteno je iz Vlade FBiH.

Novalić i Mur su razgovarali i o mogućnostima organizovanja školskog sistema koji bi istovremeno bio i ekonomičniji i kvalitetniji.

Novalić se danas sastao i s ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom.

Sarajevo: Novalić i Ferguson (foto Srna)

Novalić i Ferguson jednoglasno su ocijenili da su neophodne korjenite ekonomske reforme koje će znatno poboljšati ambijent i za rješavanje političkih pitanja.

Premijer FBiH istakao je da su radno-pravno zakonodavstvo i poboljšanje poslovnog okruženja i fiskalne reforme u fokusu Vlade.

Ferguson je obećao da će podržati sve reformske poteze Vlade FBiH, posebno one čiji je cilj bolji standard građana i ukupan ekonomski napredak Federacije