latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:19 | Autor: SRNA

Određen pritvor Vahidu Bajraktareviću

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor nekadašnjem pripadniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Vahidu Bajrektareviću, osumnjičenom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Bužimu.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji sumnja da je Bajrektarević počinio krivično djelo koje mu se pripisuje.

Osumnjičenom je određen pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da bi, ukoliko se nađe na slobodi, mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 22. maja, ili do nove odluke Suda.

Istovremeno, ukidaju se mjere zabrane određene Bajrektareviću rješenjem Suda BiH od 15. aprila, saopšteno je iz Suda BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH policijski službenici Sipe uhapsili su 6.aprila na području Velike Kladuše Vahida Bajraktarevića koji je osumnjičen da je kao pripadnik Petog korpusa takozvane Armije BiH počinio ratne zločine nad pripadnicima tadašnje Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna u Bužimu.