latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:20 | Autor: SRNA

Po Interpolovoj potjernici uhapšen Јovan Ogar

Dokumentaciono informacioni centar Veritas saopštio je da je policija Srbije u Beogradu uhapsila Srbina iz Hrvatske Јovana Ogara (69) rođenog u selu Muškovaci kod Obrovca, po međunarodnoj potjernici koju je zbog navodnih ratnih zločina za njim raspisao Interpol u Zagrebu

U saopštenju je navedeno da je Ogar, koji je uhapšen juče, saslušan pred sudijom Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji mu je, uprkos poricanju bilo kakve veze s inkriminisanim djelom, otvorio ekstradicioni postupak i pustio ga da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja boravišta u Srbiji do konačne odluke o ekstradiciji.

Iz Veritasa podsjećaju da su presudom Županijskog suda u Zadru, od 25. maja 1995. godine, uhapšeni Јovan Ogar i Mile Gak proglašeni krivima što su 26. januara, 1993.godinu, u Zatonu kod Obrovca kao pripadnici Milicije SAO Krajine rafalom iz vatrenog oružja ubili šest lica hrvatske nacionalnosti starije dobi i da su osuđeni na 20 godina zatvora.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada  uhapšeno 149 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika ЈNA, od kojih su 47 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske, zaključeno je u saopštenju Veritasa.