latinica  ћирилица
24/04/2015 |  16:14 | Autor: SRNA

EU u Srbiju vraća 99,5 odsto azilanata

Čak 99,5 odsto državljana Srbije koji zatraže azil u EU bude vraćeno u zemlju, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

- Srbija je zemlja sigurnog porijekla i nema političkih problema zbog kojih bi neko bio tražilac političkog azila i oni su zbog toga i vraćeni - rekao je Stefanović.

On je naveo da je na granici i u prigraničnom području očuvano stabilno stanje bezbjednosti, što je, prije svega, rezultat angažovanja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, u proteklih godinu dana, kao rezultat intenzivnih mjera na suzbijanju ilegalne migracije otkriveno je oko dva i po puta više ilegalnih migranata nego u periodu 2013. i 2104. godine, odnosno 14.945, u odnosnu na 6.224.

Stefanović je podsjetio da su period od novembra 2014. godine do kraja februara 2015. godine obilježile migracije državljana Srbije sa područja Kosova i Metohije ka Mađarskoj.

- Otkrivena su 3.382 naša državljanina, od kojih su 867 maloljetna lica, u talasima migracija od novembra 2014. godine do 20. februara 2015. godine - rekao je on.

Prema njegovim riječima, došlo je do značajnog povećanja ukupnog broja otkrivenih migranata na granici prema Mađarskoj, Makedoniji i Bugarskoj, "dok je smanjenje registrovano na granici prema Hrvatskoj".

Stefanović je rekao da je Srbija uspjela da polovinom februara i početkom marta "drastično smanji broj ljudi koji ilegalno pokušavaju da pređu granicu".

- Za one koji imaju uredna dokumenta i pasoše to će biti moguće, ali upozoravamo one, koji zloupotrebljavaju kretanje da bi aplicirali za azil u nekoj trećoj zemlji, da to ne rade - rekao je Stefanović.