latinica  ћирилица
24/04/2015 |  19:57 | Autor: TANЈUG

Vatikan bio moguća meta napada, uhapšeno 10 osoba

Italijanska policija uhapsila je danas 10 osoba i traga za još osam za koje se sumnja da pripadaju oružanoj grupi povezanoj sa Al Kaidom koja je planirala napade u Pakistane i Avganistanu, ali i u Vatikanu.
Al Kaida planira napad na Vatikan - Foto: Beta/AP
Al Kaida planira napad na VatikanFoto: Beta/AP

Neki od osumnjičenih, svi Pakistanci i Avganistanci, uhapšeni su u jutarnjim satima u racijama širom Italije, među kojima je i duhovni vođa grupe.
 Glavni tužilac Kaglijarija na Sardiniji Mauro Mura je izjavio da postoje indicije da su oni planirali napad na Vatikan 2010. godine, tačnije samoubilački napad na prometnom mjestu. To je otkriveno na osnovu prisluškivanih razgovora.
 Osumnjičeni su razgovarali o "velikom džihadu u Italiji", a pominjali su i reč "baba", što bi moglo da znači papa, saopštio je Mario Karta, šef policijske jedinice koja vodi ovaj slučaj, prenijela je agencija Rojters.
 "Nemamo dokaz, imamo snažne sumnje" da je Sveta stolica bila moguća meta, dodao je Karta na konferenciji za novinare.
 Ekstremisti su osumljičeni za bombaški napad na pijacu u Pakistanu, gde je ubijeno više od 100 ljudi.
 Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio da planirani napad na sjedište poglavara Rimokatoličke crkve, prema procjeni Vatikana, nije relevantan, jer takve pretnje datiraju iz 2010. godine i stoga danas nisu od posebnog značaja.
 "Iz onoga što se čini, te (bezbjednosne prijetnje) se odnose na hipoteze koje datiraju iz 2010. godine, a koje se nisu dogodile. Stoga, danas one nisu relevantne i nema razloga za posebnu zabrinutost", naveo je Lombardi u saopštenju.