latinica  ћирилица
24/04/2015 |  20:15 | Autor: TANЈUG

Noćni vukovi ne odustaju od planirane rute

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu, ne odustaju od ranije utvrđene rute koju će preći u počasnoj vožnji od Moskve do Berlina, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, poznat pod nadimkom "Hirurg", izjavio je da će se "sutra krenuti po planu", prenela je agencija Interfaks.
"Ako odustanemo od naše vožnje, onda odustanimo od svega. Odustanimo od 9. maja, od naših grobova, istorije i prošlosti", naglasio je on.

Zaldostanov je ranije za agenciju AP rekao da nije iznenađen odlukom Poljske i da će "sutra objaviti naredne korake".

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da Poljska neće dozvoliti ruskim motociklistima da pređu poljsku granicu i uđu na teritoriju Evropske unije, dijelom i zato što ne može da garantuje njihovu bezbjednost.

"Ministarstvo spoljnih poslova proslijedilo je ruskoj ambasadi u Varšavi diplomatsku notu, koja se tiče odbijanja ulaska u Poljsku organizovanoj grupi motociklista, kojoj pripadaju i članovi kluba "Noćni vukovi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje i da je jedan od razloga za ovakvu odluku i to što nije dobilo precizne informacije o putanji i rasporedu motorciklista, zbog čega ne može da garantuje njihovu bezbjednost.
Ruskim motociklistima, koji nisu povezani s "Noćnim vukovima", dozvoljen je ulaz u Poljsku, prenijeli su mediji.

Ruski motociklisti, među kojima će biti i članovi grupe "Noćni vukovi", navodno bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, najavili su da će tokom svečane vožnje do Berlina proći i kroz Poljsku, što je u toj zemlji izazvalo žestoke reakcije.

I premijerka Poljske Eva Kopač rekla je pre nekoliko dana da tu ideju smatra "provokacijom".

Ruska federacija za moto-turizam je najavila da će povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom organizovati svečanu vožnju od Moskve do Berlina, gde bi motociklisti trebalo da stignu na Dan pobjede, 9. maja.

Motociklisti planiraju da na tom putu prođu kroz Belorusiju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Češku i usput posjete spomenike ratu, memorijalne muzeje o holokaustu i groblja sovjetskih vojnika.

Među njima bi trebalo da budu i članovi motociklističkog kluba "Noćni vukovi", koji imaju bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i koji su aktivno podržavali rusku aneksiju Krima i proruske snage koje se bore na istoku Ukrajine.

I šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek, opisao je ovu vožnju kao provokaciju.