latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:01 | Autor: TANЈUG

Godišnjica oslobođenja koncentracionih logora u Njemačkoj i Francuskoj

Njemačka i Francuska prisjetile su se danas zločina koja su u dva koncentraciona logora, tokom Drugog svjetskog rata, izvršili nacisti i njihovi saveznici.
Pomen na 70. godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Bergen-Belzen u Njemačkoj - Foto: AP
Pomen na 70. godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Bergen-Belzen u NjemačkojFoto: AP

Na mjestu koncentracionog logora Bergen-Belzen u Njemačkoj, predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder, ispričao je svoje prvo šokantno sjećanje na ovaj logor, odlobođen prije 70 godina.

"Vidjeli smo buldožere koji ubacuju naga tijela u otvorene jame. Skelete koji hodaju. Nevjerovatnu tugu i gubitak", rekao je Lauder na ceremoniji, kojoj je prisustvovalo oko 70 preživjelih.

Na komemoraciji u Štruthofu u Alzasu, predsjednik Francuske Fransoa Oland, upozorio je da stalno postojanje rasizma i antisemitizma znači da se "najgore još može vratiti".

Najmanje 50.000 deportovanih iz raznih krajeva Evrope ubijeno je od 1941. do 1945. u logoru Bergen-Belzen u zapadnoj Njemačkoj, među kojima i jevrejska djevojčica Ana Frank, kao i još 20.000 ratnih zarobljenika, prenio je AFP.

Predsjednik Njemačke Јoahim Gauk odao je poštu britanskim vojnicima koji su oslobodili logor i ponovo uspostavili, kako je rekao "humanost u zemlji".

"Njihovim djelima i pristupom, rukovođenim humanošću, počela je nova epoha. Ljudi su mogli da vide da su humanost i saosjećanje zaista mogući. Tako su oni bili svijetao kontraprimjer Nijemcima koji su u ranijim godinama osvajali, pokoravali, porobljavali i pljačkali Evropu", poručio je Gauk.