latinica  ћирилица
26/04/2015 |  21:30 | Autor: TANЈUG

Australijski ljekar poziva kolege na džihad

U najnovijem video-snimku Islamske države, mladi ljekar iz Australije poziva "braću i sestre" širom svijeta iz oblasti medicine da dođu u Siriju i pridruže se "džihadu za islam" protiv Zapada.

Ljekar, koji se predstavio kao Abu Јusuf, rekao je da je došao iz Australije i da se pridružio Islamskoj državi da bi "živio u kalifatu", prenosi Tanjug.

Јusuf, plavooki ljekar sa karakterističnim australijskim akcentom, kaže da je došao u Raku, grad na oko 160 kilometara istočno od Alepa, koji su borci Islamske države proglasili prijestonicom, da bi ponudio medicinske usluge.

"Ovo vidim kao dio mog džihada da pomognem muslimanima u oblasti u kojoj mogu, a to je medicina. Volio bih da sam došao ranije", rekao je Јusuf.

Snimak je najvjerovatnije načinjen na neonatalnom odjeljenju opšte bolnice u Raki, a vidi se i kako ljekar obilazi novorođenčad koja su u inkubatorima, prenijela je Raša tudej.

"Razočaravajuće je što ima mnogo musliamske braće i sestara, koji su u oblasti medicine, a koji još žive na Zapadu, a na žalost muslimani ovdje zaista pate od nedostatka medicinske opreme, kao i kvalifikovane medicinske njege. Poruka koju želim da uputim braći i sestrama, koji još žive na Zapadu i razmišljaju da dođu, jeste - zaista nam je potrebna vaša pomoć", kazao je Јusuf.

Australijski mediji su objavili da je mladi ljekar identifikovan kao bivši student medicine u Adelaidu, Tarek Kamel, koji ima blizu 30 godina i koji je "pio alkohol i imao mnogo djevojaka".

Kako se navodi, poslije završenih studija preselio se u Pert.

Kolege sa studija su navele da ranije nije pokazivao interesovanje za Islamsku državu.