latinica  ћирилица
27/04/2015 |  12:15 | Autor: RTRS

Bekenbauer: Klop je jedan od kandidata za klupu Bajerna

Legenda njemačkog fudbala i minhenskog Bajerna, Franc Bekenbauer, otkrio je kako je svojevremeno želio da angažuje Јirgena Klopa na mjestu trenera Bajerna

On je uvjeren  kako je Klop i dalje jedan od najizglednijih kandidata za sljedećeg trenera Bavaraca, prenosi Goal.

"Naravno, mogu zamisliti Klopa kao Gvardiolinog nasljednika", rekao je Bekenbauer i dodao:

"Dok sam bio predsjednik Bajerna, često smo razgovarali o Klopu. Uvjeren sam da bi se sjajno uklopio u Bajernov sistem."

No jedan je problem to što Gvardiola ima ugovor do ljeta 2016. godine, a još nije ni počeo pregovore o potencijalnom nastavku saradnje s minhenskim klubom.

"Klop je definitivno jedna od opcija za Bajern. Pitanje je samo koliko će se dugo Gvardiola zadržati u Minhenu. Nadam se da će Pep još dugo ostati, no bez obzira na sve Klop je i dalje u krugu najpoželjnijih kandidata", kaže Bekenbauer i dodaje:

"No u isto vrijeme ne mogu zamisliti da bi Gvardiola mogao otići već sljedeće godine. Lično znam da je zavolio Minhen, ima uspjeha sa ekipom i zna da će ih imati i u budućnosti. Ma, Gvardiola u Bajernu ima sve što poželi!"

Bajern je već sad osigurao naslov prvaka u Njemačkoj, ali ga čeka duel sa Klopovom Borusijom u polufinalu nacionalnog Kupa i nešto puno važnije - polufinale Lige šampiona sa Barselonom! Bekenbauer kaže kako će Gvardioli za duel protiv svoje nekadašnje ekipe i Lea Mesija trebati maksimalno spreman tim.

"Mesi je božanstveni nogometaš. Cijela ekipa se diže i pada s Mesijem. Ukoliko Bajern uspije 'zauzdati' Mesija i 'izbaciti ga iz utakmice' imaće priliku...", kaže Bekenbauer i nastavlja:

"Ukoliko uopšte želiš doći u priliku protiv Barselone, moraš imati cijelu ekipu na okupu. Trebaju ti Riberi, Alaba i Roben. No prije toga moraju riješiti Borusiju. Nakon što je Klop objavio da odlazi na kraju sezone, ekipa je dobila dodatnu motivaciju. Igrači mu žele pokloniti nešto za oproštaj, a najbolja bi stvar bila trofej", zaključio je Bekenbauer.