latinica  ћирилица
29/04/2015 |  10:29 | Autor: TANЈUG

Simeunović: Napad u Zvorniku osveta za gubitak pozicija Al kaide

Međunarodni ekspert za terorizam i profesor Univerziteta u Beogradu Dragan Simeunović izjavio je jutros da napad na policijsku stanicu u Zvorniku predstavlja klasičan čin domaćeg terorizma i da je osveta za gubitak pozicija Al kaide.
Napad na policijsku stanicu u Zvorniku - Foto: TANЈUG
Napad na policijsku stanicu u ZvornikuFoto: TANЈUG

Simeunović je rekao da su potrebni oprez, prevencija i neprekidan prethodni nadzor svih punktova i osoba koje se mogu smatrati ekstremističkim.

Srbija to i radi, jer ima iskustva iz bivših ratova i sa islamskim ekstremistima sa Kosova, istakao je Simeunović, gostujući u Јutarnjem programu TV Pink.

Riječ je o pojavi da mladi, pogotovu ukoliko za to imaju neki razlog i ako su frustrirani, postaju žrtve džihadista koji ih nagovaraju, bilo direktno ili najčešće putem Interneta, u cilju činjenja ovakvih napada, ukazao je Simeunović. Ovakvi incidenti, ukoliko se umnože, predstavljaće veliku opasnost, a njihova poruka je "ne možete ubijati kod nas, a sjediti mirno kod vaših kuća", istakao je Simeunović.

Komentarišući teroristički napad u Zvorniku u ponedjeljak uveče u kojem je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena, on je podsjetio da Al kaida, od trenutka, kada je izgubila mjesto u Avganistanu, iako se povratila u Iraku, nikada više nije bila jaka kao u vrijeme napada na Njujork i Vašington.

"Onaj koji podstrekava, a to je u ovom slučaju najvjerovatnije čovjek koji se vratio iz Sirije, gdje je bio na ratištu, nalazi oko sebe žrtve upravo među onima koji su preživjeli neku traumu u vrijeme rata", istakao je Simeunović.

Simeunović je rekao da su izvršioci osobe koje su ili posebno vjerski osetljive, ili fanatizovane, ili sklone nekoj vrsti avanture.