latinica  ћирилица
29/04/2015 |  11:42 | Autor: TANЈUG

Nijemci: Neka "Noćni vukovi" dođu, možemo ih izdržati

Nijemci, sudeći prema anketi političkog magazina "Špigel" koja nije reprezentativna, eventualni dolazak ruskih bajkera "Noćnih vukova" u Berlin, što je jedna od svakodnevnih političkih tema, doživljavaju bez previše emocija i teških riječi, pomalo opušteno, pa čak 52 posto ispitanika kaže - neka dođu.

"Neka ipak dođu. Tih dvadesetak moticiklista-ekcentrika možemo izdržati", smatra oko 52 odsto Nijemaca, učesnika onlajn ankete koja nema reprezentativni karakter.
 Na pitanje da li "Noćni vukovi", za koje se vjeruje da su bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, smiju turom do Berlina da proslave pobjedu "Crvene armije" nad nacističkom Njemačkom, 15 odsto učesnika ankete je odgovorilo da ni u kom slučaju to ne bi smjeli da urade i da ti "gadni tipovi" mogu na nekom drugom mjestu da donesu nesigurnost na ulice, ali ne i u Njemačkoj.
 Najveći broj njih, čak 52 odsto, opušteno je reklo "neka dođu, izdržaćemo ih", 16 odsto kaže da se podrazumijeva da dođu i da Rusi imaju svako pravo da slave svoju pobjedu nad nacistima, a 15 odsto kaže da im "Noćni vukovi" zvuči kao neka nova erotska serija.
 Njemačka vlada je članovima ruskog bajkerskog kluba "Noćni vukovi", koji su od Moskve krenuli za Berlin putem pobjednika u Drugom svjetskog ratu, oduzela vize, tako da bi njihov ulazak u Njemačku trebalo da bude sprečen, piše njemačka štampa.
 "Vodećim članovima 'Noćnih vukova' se otkazuje ulazak u Njemačku", kaže se u vladinim krugovima u Berlinu, prenose njemački mediji.
 Portparoli ministarstava unutrašnjih i inostranih poslova obrazaožu da zvanični Berlin ne vjeruje da bi dolazak bajkera poslužio cilju, odnosno, doprinio jačanju nemačko-ruskih odnosa, prenose mediji.
 Njemačka vlada je ukazala i na moguće opasnosti za javnu sigurnost i red u Njemačkoj zbog planiranog dolaska bajkera i istakla da, ukoliko postoji sumnja za takve opasnosti, imaju "pravo i obavezu" da preduzmu nužne mjere i te rizike spreče, prenose njemački mediji.
 Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", krenuli su iz Moskve u počasnoj vožnji, povodom 70. godišnjice pobjede nad nacistickom Njemačkom, uprkos odluci Poljske da im ne dozvoli da pređu poljsku granicu.
  Oko 20 bajkera, uključujući članove grupe "Noćni vukovi", krenulo je iz Moskve sa ciljem da u Berlin dođu 9. maja.