latinica  ћирилица
29/04/2015 |  13:49 | Autor: SRNA

Prvi francuski avion sletio u Katmandu

Prvi francuski avion koji transportuje humanitarnu pomoć sletio je jutros u Katmandu, saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova, navodeći da se uskoro očekuje slijetanje još dva aviona.
Nepal - čekanje u redovima - Foto: AP
Nepal - čekanje u redovimaFoto: AP

"Avion sa ekipom od 55 medicinskih radnika i humanitarnih aktivista, kao i 25 tona materijala, lijekova, namirnica i druge opreme sletio je jutros u Katmandu", precizira se u saopštenju.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da se uskoro očekuje dolazak i dva druga aviona sa spasiocima i 60 tona humanitarne pomoći.

U saopštenju Ministarstvo navodi da će ovim avionima biti prebačeni Francuzi, povrijeđeni, porodice sa djecom.

Ukupno 2.209 Francuza locirano je u Nepalu, živi su i zdravi, a još nije uspostavljen kontakt sa 514 Francuza.

U saopštenju se precizira da je do sada potvrđena pogibija dva francuska državljanina, ali se strahuje da je jedan nestao u lavini. Najmanje 20 Francuza je povrijeđeno od kojih četiri teže.

U razornom zemljotresu jačine 7,9 stepeni Rihterove skale koji je prije četiri dana pogodio Nepal poginulo je više od 5.000 ljudi, dok se oko 250 alpinista vode kao nestali nakon lavina koje su se pokrenule usled potresa.

Oko osam od 28 miliona stanovnika Nepala ugroženo je zbog razornog zemljotresa, od kojih više desetina hiljada je ostalo bez krova nad glavom, prama podacima UN.