latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:55 | Autor: SRNA

Crnadak predstavio prioritetne ciljeve

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak predstavio je danas u odvojenim posjetama ambasadorima Grčke Karolosu Gadisu i Irana Sejedu Hoseinu Radžabiju prioritetne ciljeve BiH, istakavši da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja od velike važnosti, kao i evropske integracije, ekonomska diplomatija i popravljanje imidža BiH u svijetu.
Sejeden Hosein Radžabi i Igor Crnadak - Foto: SRNA
Sejeden Hosein Radžabi i Igor CrnadakFoto: SRNA

U saopštenju Ministarstva inostranih psovalo BiH navodi se da je tokom susreta Crnadak ocijenio bilateralne odnose sa Grčkom i Iranom kao dobre, napomenuvši da postoji mogućnost za njihovo unapređivanje.

Crnadak i Gadis razmijenili su pozitivne informacije o deblokadi Sporazuma o saradnji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, istakavši da je neophodno u sljedećoj fazi intenzivirati aktivnosti na uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH, da bi se pokrenuo reformski proces.

Gadis je izrazio saučešće povodom terorističkog napada u Zvorniku, te istakao da je deblokada SSP-a velika prilika za BiH i da je neophodno da se ispune obaveze iz Sporazuma o saradnji i pridruživanju BiH sa EU, te da je Grčka spremna da pruži tehničku i ekspertsku pomoć BiH na evropskom putu.

 

Radžabi je čestitao na imenovanju i prenio pozdrave iranskog šefa diplomatije uz zvanični poziv Crnatku da prisustvuje na Samitu nesvrstanih zemalja 9. i 10. juna 2015. u Teheranu.

On je ocijenio da bi mogao uslijediti značajniji angažman na unapređenju ekonomsko-privrednih odnosa, te istakao da postoji veliki interes za liberalniji vizni režim BiH prema građanima Irana, radi olakšavanja kontakata poslovnih ljudi i turista.

Crnadak je govoreći o prioritetnim ciljevima istakao da je neophodno stvoriti pozitivne uslovi za nove investicije u svim privredno-ekonomskim sektorima u BiH potrebno je provesti sveobuhvatne socio-ekonomske reforme, izrazivši spremnost da se saradnja sa ove dvije prijateljske zemlje unaprijedi na svim nivoima.