latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:56 | Autor: SRNA

Forenzičari FBI decenijama lažirali dokaze?!

Elitni forenzičari Ef-Bi-aja 20 godina su davali manjkave iskaze na sudu, odnosno pomagali tužioce, zbog čega su neki optuženici dobijali smrtne kazne ili dugogodišnje robije!? Američko Ministarstvo pravosuđa i FBI službeno su priznali da je gotovo svaki ispitivač u elitnoj forenzičkoj jedinici davao manjkav iskaz.
FBI - Foto: arhiv
FBIFoto: arhiv

To se dešavalo u periodu dužem od dvije decenije, a najčešće se radilo o analizi kose.

Na osnovu tako prikupljenih dokaza, 32 optuženika osuđena su na smrt, a njih 14 je umrlo u zatvoru ili je nad njima već izvršena egzekucija.

"Vašington post" piše da su forenzičari lažno svjedočili u slučajevima za teška krivična djela, poput silovanja i ubistava.

Sva sporno svjedočenja išla su u korist tužilaca. Od 28 ispitivača koji rade u laboratoriju FBI za ispitivanje kose njih 26 procjenjivali su forenzičke nalaze na način da oni idu u korist tužilaštva.

To se dogodilo u 95 odsto slučajeva od 268 predmeta koji su da sada pregledani, odnosno provjereni?! Ostaje da se provjeri još 1.200 slučajeva.

U 700 slučajeva policija ili tužioci nisu odgovorili na zahtjeve za transkripte ili druge informacije.

FBI i Ministarstvo pavosuđa SAD tvrde da će učiniti sve da se u ovim slučajevima ostvari pravda.

Peter Nojfild, jedan od osnivača "Projekta nevinost", koji suđeluje u ovoj analizi, navodi da je FBI koristio mikroskopske analize kose kako da bi inkriminisao optužene, te kako je to bila "potpuna katastrofa".

"Vašington post" citira izjave stručnjaka koji kažu da ne postoji naučno prihvaćeni standard za forenzičarska ispitivanja.

Mikroskopskim ispitivanjem ne može se tačno utvrditi da li dio kose pripada određenoj osobi ili je samo veoma slična, a u stvarnosti pripada drugom licu.

I pored toga, stručnjaci FBI su rutinski svjedočili i to gotovo uvijek u korist tužioca.

Senator Ričard Blumental kaže da su rezultati provjere "užasni za funkcionisanje američkog kazneno-pravnog sistema".

On upozorava da je to užasno ne samo za potencijalne nevine optuženike koji su pogrešno u zatvoru ili čak smaknuti, nego i za tužioce koji su se oslanjali na izmišljene i lažne dokaze uprkos namjeri da vjerno provode zakon.