latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:10 | Autor: SRNA

Brčko: Usvojene Izmjene u zakonu o nazivima naseljenih mjesta

Skupština Brčko distrikta usvojila je danas izmjene Zakona o nazivima naseljenih mjesta na području distrikta.
Skupština Brčko distrikt - Foto: RTRS
Skupština Brčko distriktFoto: RTRS

Izmjene, koje je u formi amandmana predložio Klub poslanika SDA, odnose se na vraćanje starih naziva naseljenim mjestima na području Brčkog - Ćoseta, Vukelji i Krbeti umjesto Ćoseti, Hukelji i Krbeta, i ovim zakonskim aktom otklonjene su sve nedoumice o upotrebi zvaničnih naziva tih naselja.

Tokom rasprave o izvještaju o radu Vlade Brčko distrikta u prošloj godini poslanik PDP-a Siniša Golić ocijenio je da je riječ o formalno korektno sačinjenom dokumentu.

Kritikujući izvještaj o radu Vlade u protekloj godini, poslanik SDP-a Mustafa Sinanagić ukazao je na nezadovoljavajuće rezultate u oblasti privrednog razvoja i zapošljavanja, posebno u realizaciji kapitalnih projekata.

Nezavisni poslanik Adnan Drapić rekao je da Vlada nedomaćinski upravlja budžetskim sredstvima.

On je posebno kritikovao rad vladinih odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i za zdravstvo i ostale usluge građana, ukazujući da ti resori raspolažu sa najviše budžetskih sredstava, a efekti su veoma loši.

Prema riječima poslanika HSS-a Ivana Krndelja, realizacija velikih projekata opterećena je korupcijom i nesposobnošću da budu dovršeni, što je potkrijepio primjerima "Vindije" i Fabrike otpadnih voda u koje je uložen ogroman kapital.

U popodnevnom nastavku sjednice, po okočanju rasprave o izvještaju Vlade Brčko distrikta za prošlu godinu, preostalo je da budu razmotreni i usvojeni izvještaji o radu u prošloj godini Tužilaštva i Kancelarije za pravnu pomoć distrikta.

Članovi brčanske zakonodavne vlasti danas popodne trebalo bi da razmatraju i tri informacije o radu lokalnih pravosudnih institucija u 2014. godini - Pravosudne komisije, Osnovnog suda i Apelacionog suda Brčko distrikta.