latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:38 | Autor: SRNA

Gradiška: Izložba "čistih tehnologija"

U okviru manifestacije "Energetski dani opštine Gradiška 2015" danas je otvorena dvodnevna "Izložba čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja".

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da se ova lokalna zajednica, usvajanjem Akcionog plana energetske efikasnosti, obavezala da će povećati učešće obnovljivih izvora energije, povećati efikasnost i uraditi sve što je potrebno da se pitanje globalnog zagrijavanja može dovesti u nivo potrebne kontrole.

On je naglasio da je opština Gradiška doprinijela ostvarenju tog cilja modernizacijom gradske toplane, zamjenom mazuta drvnom biomasom gdje su evidentne finansijske uštede, grijanje je kvalitetnije, a smanjena je emisija štetnih gasova u atmosferu.

Naveo je da su na objektima Јavne ustanove "Lepa Radić" modernizovane fasade i stolarija, što je omogućilo uštedu u potrošnji energije za 40 odsto.

- Raduje me činjenica da mnogi objekti, javne ustanove, škole i preduzeća teže uštedama i modernizaciji u ovom sektoru -  rekao je Latinović i podsjetio da je Kulturni centar Gradiška prva ustanova koja je postavila fotonaponske panele i trenutno proizvodi pet kilovata električne energije.

Latinović je dodao da će opština i dalje činiti napore da podizanjem energetske efikasnosti, što će biti sigurno i obaveza kroz proces pridruživanja EU, gdje će se nametati određeni standardi.