latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:06 | Autor: SRNA

Vladika Hrizostom o genocidu nad Јermenima

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom prisustvovao je obilježavanju 100 godina od genocida nad Јermenima, za koji je rekao da je prvi genocid u 20. vijeku i da je poslužio za ugledanje Hitleru i svim ratnim zločincima prošlog vijeka koji su počinili genocide nad milionima Јevreja, Poljaka, Rusa, Čeha, Francuza, Srba, Grka i Roma širom Evrope.
Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom - Foto: SRNA
Episkop zvorničko-tuzlanski HrizostomFoto: SRNA

"Istorija jermenskog naroda je uistinu mučenička i stradalna, kao i istorija srpskog naroda, nad kojim su Osmanlije izvršile genocide krajem 17. i početkom 18. vijeka, a posebno u 19. vijeku, kada su od ljudskih lobanja napravili `Ćele kulu` kod Niša", rekao je vladika Hrizostom na prijemu kod vrhovnog poglavara Јermenske apostolske crkve katolikosa Karekina Drugog.

Vladika Hrizostom je ukazao na molitveno sjećanje za sve nevino postradale Јermene kroz vijekove, posebno za mučenički postradale u zločinu genocida koji su nad jermenskim narodom počinile Osmanlije za vrijeme sultana Abdul - Hamida, a naročito za vrijeme Neoturaka od 1915. - 1917. godine.

"U molitvama se sjećamo i svih žrtava genocida 20. vijeka, njihovih stradanja, patnji i bola, ali i njihovih nadanja da neće biti zaboravljeni, izgubljeni i nepoznati pred Gospodom", istakao je vladika Hrizostom.

Vladika je prizvao blagoslov za svetu i mučeničku zemlju Јermeniju i poželio bratskom jermenskom narodu da se "blagoslovi, umnoži i oboži".

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju su sačinjavali episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, episkop moravički Antonije i đakon Kristijan Đokić službeno je boravila u Јermeniji od 20. do 26. aprila, objavljeno je na internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Ova delegacija SPC prisustvovala je kanonizaciji Јermenskih novomučenika koja je obavljena 23. aprila u Ečmijadzinu, najsvetijem gradu Јermenske apostolske crkve i sjedištu njenog duhovnog vođe katolikosa.