latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:15 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mati Čondriću za zločine nad srpskim civilima

U nastavku suđenja Mati Čondriću, optuženom za zločine nad srpskim civilima na području Broda, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz tri preminule svjedokinje, koje su govorile o silovanjima žena u logorima na stadionu "Polet" i u naselju Tulek.

Koviljka Stojković je u iskazu datom 2007. godine rekla da je početkom jula 1992. zatvorena u ženski dio logora na stadionu "Polet", gdje je zatekla još žena, i da su sve bile silovane, maltretirane i seksualno zlostavljane.

Ona je tada izjavila da su vojnici Hrvatskog vijeća odbrane noću izvodili žene i silovali ih, a da je ona silovana najmanje 10 puta na stadionu.

"U našu prostoriju dolazio je i Mato, mislim iz Sijekovaca, i odvodio žene", navedeno je u iskazu Stojkovićeve.

Na ročištu je pročitan i iskaz Sofije Vidić, u kojem je navedeno da su nju i druge žene do 20. jula 1992. godine hrvatski vojnici svakodnevno više puta silovali u logoru na stadionu.

Vidićeva je u svom iskazu iz 1994. godine ispričala da je više puta silovana u kupatilu, ali i da su žene silovane u spavaonici, te maltretirane na različite načine.

Svjedok Stana Živković, čija su dva iskaza pročitana na ročištu, opisala je da su tokom zatočeništva na stadionu "Polet" mlađe žene odvođene na silovanje i da je i sama bila silovana i seksualno zlostavljana.

Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije HVO, krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba "Polet" u Brodu omogućio dvojici pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

Prema optužnici, Čondrić je držao pištolj uperen u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali i sam ju je seksualno zlostavljao na ponižavajući način.

Osim toga, optužen je i da je u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jedne osobe, te da je sa još jednim pripadnikom HVO-a u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće "Beograd" tukao jednu osobu.