latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:29 | Autor: SRNA

EU: Deset miliona evra za borbu protiv islamista

EU je obezbijedila deset miliona evra za borbu protiv islamske radikalizacije u regionu Sahel-Magreb i sprečavanje prelaska stranih boraca - džihadista iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da se strani borci pridružuju džihadistima iz "Islamske države" i drugim sličnim organizacijama na Bliskom istoku, te da to predstavlja sve veću prijetnju mnogim zemljama, bez obzira da li su članice EU ili ne.

Evropska komisija pokrenula je novi program za pomoć zemljama partnerima u borbi protiv radikalizacije u zemljama Magreba i sprečavanje protoka stranih boraca iz sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana.

"Strani borci su prijetnja ne samo po region, već i za cio svijet. Potrebno je da pojačamo saradnju i podršku zemljama partnerima, jer je terorizam globalna prijetnja protiv koje se moramo zajedno boriti. Ovi programi su potvrda privrženosti EU bližoj saradnji sa zemljama sjeverne Afrike, Bliskog istoka i zapadnog Balkana", naglasila je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Evropski komesar za proširenje Јohanes Han izjavio je da su zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike i zapadnog Balkana posebno zabrinute zbog prijetnje koju predstavljaju strani borci i radikalizacije mladih.

"Ova pojava ne poštuje granice i međunarodna zajednica mora da podrži ove zemlje u naporima da smanje priliv stranih boraca i u njihovoj borbi protiv radikalizacije. EU je odvojila deset miliona evra za novi program koji će pružiti tu vrstu podrške", kaže Han.

U saopštenju se navodi da će u okviru novog programa "Borbga protiv radikalizacije i stranih terorističkih boraca", EU odvojiti prvu tranšu od pet miliona evra za finansiranje tehničke pomoći za jačanje kapaciteta zvaničnika iz oblasti krivične pravde za istragu, krivično gonjenje i rješavanje slučajeva stranih boraca.

Drugom tranšom od pet miliona evra finansiraće se programi za borbu protiv radikalizacije u regionu Sahel i Magreb.