latinica  ћирилица
29/04/2015 |  16:38 | Autor: SRNA

Crnadak-Pake: Saučešće povodom terorističkog napada u Zvorniku

Direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Žan-Erik Pake izrazio je saučešće povodom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je jedan policajac ubijen, a dva ranjena.

Pake je u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom istakao da je u kontekstu reformi veoma bitno ubrzano riješiti pitanje mehanizma koordinacije između institucija i svih nivoa vlasti u BiH.

Pake je rekao da je potrebno riješiti prioritetne reforme da bi se otpočelo sa realizacijom projekata iz IPA fondova EU, saopšteno je iz Ministarastva inostranih poslova BiH.

Crnadak je istakao da će mehanizam koordinacije biti prvi test za novi Savjet ministara BiH, te dodao da je pred BiH velika šansa koju ne može propustiti, jer evropski put nema alternativu.

Govoreći o prioritetima na kojima će raditi, Crnadak je rekao da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja, evropske integracije, ekonomska diplomatija i popravljanje imidža BiH u svijetu od velike važnosti da bi bili stvoreni uslovi za provođenje sveobuhvatnih socio-ekonomskih reformi.

Crnadak je naveo da je Ministarastvo inostranih poslova BiH spremno da jača sopstvene kapacitete za preuzimanje uloge u procesu evropskih integracija, uz podršku institucija EU kroz odgovarajuće programe pomoći.

Sagovornici su istakli da je u narednoj fazi neophodno intenzivirati aktivnosti na uspostavljanju efikasnog mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH da bi bio pokrenut reformski proces u BiH.